dijous, 27 d’agost del 2020

Reunió de la Junta de l'ARFA a les tauletes de la Plaça de Sta Anna

Ahir a la tarda vàrem fer reunió de la Junta de l'ARFA a la Plaça de Sta Anna, respectant mesures preventives contra la Covid. Malauradament, la M Carmen, la Directora no va poder acompanyar-nos per un imprevist de última hora. Llàstima, perquè tots ens vàrem mostrar queixosos de la manca de informació sobre el què passa a dins.

Abans de la pandèmia, amb les visites obertes, informalment hi havia molts intercanvis i contactes entre nosaltres i amb les infermeres i cuidadores en general. Ara això és impossible. Tenim la impressió general de què les coses van bé, de què hi ha hagut molt pocs contagis o defuncions degut al virus.

Tot i això, ens sembla que la pandèmia i el tancament han tingut efectes progressius negatius en la majoria de residents: avorriment, tristor generalitzada, baixada dels ritmes vitals ... Malgrat les dificultats, potser valdria la pena, dèiem, mirar d'organitzar activitats sistemàtiques d'animació colectiva, com ara visites setmanals del mag Felip, per exemple.

En aquestes circumstàncies, trobem molt a faltar informacions periòdiques, breus, concretes, sobre l'estat general de la Residència, sobre les eventuals incidències, sobre les actuacions preventives, els PCRs, sobre les baixes i les altes ... 

Agrairíem (és una vella reivindicació), que la Directora fes quatre ratlles a la setmana, via el whatsap de les famílies, o per mail. Donades les limitacions a les visites, també agrairíem poder obtenir informacions periòdiques individuals, breus, potser per telèfon, sobre l'estat i evolució de cadascun dels nostres familiars. Com a mínim un cop al mes, poder parlar 5 minuts sobre el nostre familiar, amb les infermeres o cuidadores de referència, per fer una mica de balanç.

Diversos familiars s'han queixat de la manca de podòleg durant els darrers mesos, fet que ha provocat molèsties importants en alguns residents. I han lamentat les informacions poc precises al respecte, generant falses expectatives.

Hem valorat positivament la relativa flexibilitat d'horaris i de nombre de familiars en les visites periòdiques, fent compatible la necessària prudència amb la comprensió de les diverses situacions familiars. Alguns familiars suggereixen que les grans portes de ferro que donen al carrer estiguin tancades per evitar alguna "escapada".

Tot i que ara no és el millor moment, hem recordat la necessitat de clarificar la facturació de medicaments i de "consumibles". Temps hi haurà en el futur per buscar solucions més simples i comprensibles.

Pel que fa a la nostra associació, l'ARFA, i sent conscients de les perspectives negatives de la pandèmia, organitzarem una trobada informal amb tots els familiars que vulguin compartir vivències i fer propostes, el proper dijous dia 3 de setembre, de 5 a 7 de la tarda, a les taules del Coffee de la plaça de Sta Anna. Serà, també, l'ocasió de vendre el llibre amb els 5 anys d'història de la nostra Associació. Hi convidarem el Cugat Comas, del CapGros, que ha mostrat interès en conèixer-nos.

També mirarem de parlar amb la regidora municipal Laura Seijo per pensar possibles iniciatives per divulgar la nostra experiència d'associació i de participació familiar a d'altres Residències i familiars de residents de Mataró. També seguirem intentant trobar-nos amb familiars de residències del Maresme i del Vallès que han contactat amb nosaltres, però que la pandèmia ens ho fa complicat.