dimarts, 21 d’abril del 2020

Explicant la nostra experiència a Mataró/Audiovisual

El 21 d'abril  en el context de la problemàtica, la tele de Mataró, MATARO Audiovisual, va explicar la nostra experiència participativa.

Per veure-la:
- a facebook  cliqueu aquí
- per anar directe a la "notícia" [ aquí
- ... i aquí sota, el programa sencer de MATARÓ al dia del 21 d'abril
Cal anar fins el minut 21 !
L'entrevista no té massa qualitat ... ni formal ni de contingut: la vàrem haver de repetir amb presses per problemes tècnics (d'ells !)




El text de la notícia, escrit pel Sergi Ruiz, és aquest:

La falta d’informació ha sigut, aquestes darreres setmanes, una de les denúncies que els familiars de moltes residències de gent gran ha fet arran de la pandèmia del coronavirus. Precisament per poder mantenir un contacte directe amb la direcció i per vetllar i millorar la qualitat de vida dels usuaris, des del 2015 residents, familiars i amics de la residència Sant Josep van constituir-se en associació, anomenada ARFA. Això els va permetre entrar a formar part del consell de participació de la residència. Expliquen que la seva associació s’inspira en les AMPES perquè volen vetllar dels seus pares i mares com ho van fer amb ells quan eren infants.

En aquests dies d’incerteses, expliquen que les relacions entre els familiars i el personal de la residència són bones i agradables. En el grup de WhatsApp que tenen amb la direcció de la residència la comunicació està sent fluïda i de moment la situació és tranquil·la.

La força de ser un col·lectiu és un dels aspectes consideren més útil d’haver-se associat, segons explica Pep Molsosa, membre de l’ARFA. Creuen que així es pot millorar més la vida dels residents que amb peticions a títol personal. És per això que consideren que hi hauria d’haver més entitats com la seva no només a Mataró sinó a tota Catalunya. D’haver-ni més, consideren que podrien aprendre les unes de les altres i realitzar accions per millorar més la qualitat de les residències.

De fet, opinen que d’haver-hi més associacions com la seva arreu de Catalunya, la dimensió de la crisi provocada per la Covid-19 a les residències seria menor per la major capacitat d’implicació i força que pot tenir un grup de persones en el dia a dia del centre que no a títol individual.

L’entitat manté reunions freqüents amb la direcció del centre durant les quals es prenen decisions sobre els menús, els horaris, l’organització de la roba dels residents o que hi hagi un metge a l’equip de la residència. També han aconseguit que es remodeli les zones exteriors de la residència perquè hi poguessin accedir les persones amb mobilitat més reduïda.

Accions, la majoria d’elles, que no repercuteixen un cost extra per les administracions. És per això que demanen a l’Ajuntament i la Generalitat el seu suport per fomentar aquestes associacions als centres per a gent gran de la ciutat i de Catalunya.

Com a mostra de la bona relació entre l’ARFA de la residència Sant Josep i el personal del centre, l’entitat va voler agrair la feina que estan fent els professionals de la residència durant la crisi del coronavirus amb un obsequi: una trentena de bosses amb ous de Pasqua per fer-los passar una millor Setmana Santa.