dimecres, 15 de novembre del 2017

Resum de la reunió constitutiva
del Consell de Participació
14 de novembre de 2017

Vàrem rebre la convocatòria la nit abans, sense la meitat dels punts que havíem suggerit com a ARFA.

En la reunió de Junta del 25 d’octubre, havíem acordat, com preveu el Reglament, proposar uns temes a debat, per deixar-ne constància i facilitar la programació futura de les activitats del Consell. Volíem:
- fer una presentació del grups, i no només dels membres,
- la manca de personal i les ratios establertes per la Generalitat
- fer balanç de l’efectivitat del nomenament d’una coordinadora/adjunta,
- insistir en la reforma del davant,
- tornar a plantejar la pertinença del treball de la psicòloga,
- i divulgar els procediments i criteris per l’accés a places públiques.

Hi érem tots excepte la Núria Riera, familiar representant dels residents, que es va excusar per raons personals.
En representació de les treballadores, curiosament, fet una mica insòlit, hi havia la Inés, coordinadora adjunta a Direcció, i que exercirà la funció de secretària del Consell.
L’altre representant és la Olga Calle (TCAI, Tècnica en Cures Auxiliars d’Infermeria).
Per l’Ajuntament va participar-hi Maria Gil, cap de Secció a l’Agència d’Atenció a Persones amb Dependència,
i pel Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat, Salvador Coll (càrrec).

Es va aprovar el Reglament amb petits retocs formals. Només vàrem discutir la periodicitat de les reunions. El representant del Departament va proposar reduir el mínim de reunions a l’any: de les tres com a mínim que nosaltres havíem aconseguit, a una. Li vàrem explicar la història, explicant que d’aquesta manera garantíem 3 reunions l’any, i el redactat no es va tocar.

En el punt 4, el gerent del CSdM, Dr. Cunillera, va explicar la situació econòmica:
- l’Ajuntament va decidir una subvenció transitòria de 90.000 euros pel 2017, en comptes dels 130.000 convinguts fins el 2016.
- el dèficit previst per 2017 és d’uns 65.000 euros, d’unes despeses totals de 1’65 M€. El de 2016 havia sigut equilibrat, i el de 2015 es va tancar amb un superàvit d’uns 40.000 euros.
- el dèficit és degut als 40.000 euros de reducció de la subvenció i a increments en les despeses de personal.
- va posar sobre la taula el fet de què les quotes estan congelades des de fa 7 anys (?) i que potser caldrà revisar-les.
- tots vàrem convenir en què aquests anys han estat molt difícils, per la crisi econòmica i política, i que la situació actual fa planar dubtes sobre els propers anys.
- una possible via de recuperació seria, va insinuar, suscitar les donacions de gent amb molts diners ...

En el punt 5, constatar l’augment efectiu de la dependència, que genera una sobrecàrrega de treball. La Directora va acceptar que hi ha un dèficit d’una cuidadora a ple temps ... i va haver-hi consens en reconèixer l’esforç de les cuidadores, en general, en mantenir la qualitat dels serveis. El representant del Departament va explicar que les ràtios estan en procés de revisió, i és possible imaginar un augment en la contribució de la Generalitat per les places públiques. Va aprofitar per dir també que el seu Servei d’Inspecció emet uns informes seriosos i rigorosos. A l’ARFA en fem una valoració diferent ...

En el punt 6, la Directora va explicar els contactes interessants i útils amb la dietista del CSdM.

En el punt 7, la Directora va explicar el funcionament del règim de voluntariat en cooperació amb la Fundació Hospital, que organitza els candidats i aporta el suport administratiu i legal necessari.

En el punt 8, la Inés ens diu que la Núria li proposa parlar de la reforma del davant de la Residència. Ens sorprèn, perquè era un dels punts que l’ARFA havia proposat per aquesta reunió, que la Directora havia eliminat de l’ordre del dia, i que residents i nosaltres reivindiquem des de fa més de 3 anys ! La Directora i el Gerent ens diuen que cal perseguir el tema i convenir una solució amb l’Ajuntament.

La propera reunió del Consell es farà a finals de febrer.

1 comentari:

Pep MOLSOSA ha dit...

Antoni Salazar, familiar de l'Anna Ciudad, ens fa aquest comentari per si ajuda: No sembla cert el que es diu al punt 4, que les quotes estan congelades des de fa set anys doncs cada any s’han revisat les mateixes d’acord amb l’IPC. En quant a la revisió de les quotes s’ha de tindre en compte que segons contracte “el preu d’estada total... no podrà ser modificat sense prejudici de l’actualització anual per l’aplicació de l’IPC.” Salut