divendres, 29 de setembre del 2017

Reunió amb la dietista del Consorci
27 de setembre de 2017

Després de mesos de demanar-la, es va poder fer la reunió amb la responsable de les dietes a la Residència. La poca disponibilitat d’horaris va limitar probablement l’assistència de familiars: només hi varen ser la Lea, la Paquita, l’Anna, l’Amèlia i la Toñi (totes de la Junta de l'ARFA).

Va ser-hi la nostra Directora, la Pepa Quer i la Mireia Arús, responsable de las dietes del Consorci Sanitari del Maresme, del que forma part la nostra Residència.

La reunió es va centrar en temes relatius al servei de restauració: La Quantitat, la Qualitat i la organització del servei d’àpats.

La Mireia ens explica que hi ha tota una normativa a complir respecte al que fa als serveis dels àpats, que està controlada per la Inspecció i que, per tant, tot i que hi ha aspectes que ells modificarien no estan autoritzats per a fer-ho.

Respecte a la Qualitat observem:

  • Que hi ha alguns productes massa repetits i poc apetitosos com ara el filet de filàpia (o tilàpia ?).
  • La dieta triturada sovint s’aigualeix
  • El Pernil dolç alguns cops te un color groguenc
  • Les truites solen estar molt seques o recremades
  • El tipus de pa que es posa és poc tou i, per tant, difícil de mastegar. Res recomana un tipus de pa estil brioix.
  • La fruita sol ser molt dura i, per altra banda com que només la tallen per a la gent amb molta dificultat per pelar-la i tallar-la els residents no només es senten incapaços de menjar-la si no que deleixen veient con d’altres membres de la taula es mengen la fruita perquè els ha vingut tallada i pelada
  • Hi ha plats que agraden com ara a l’embotit del diumenge al vespre però que sovint no poden mastegar be el pernil perquè no està tallat i el pa te molta crosta.
  • Es suggereix mirar de portar alguns aliments tallats donat que algunes aliments resulten difícils de tallar i això fa que el resident abandoni el seu interès per menjar-lo
  • Es demana una mica mes de varietat amb les melmelades de l’esmorzar

Pel que fa a la Quantitat :

  • Hi ha residents que mengen prou be, però d’altres mengen menys quantitat i sovint es llença molt menjar. Es suggereix que es posi menys quantitat i es doni la opció a repetir si és vol més.
  • Pel que fa a la dieta es proposa que la dieta tova sigui més variada es a dir que no només hi hagi sempre la opció de filet de peix amb patates bullides i, per tant, es suggereix buscar alternatives de sabors i textures a la dieta.

En quant a l’Organització:

  • En general el servei te molta pressa i han poques oportunitats de diàleg sobre els àpats “ si ha agradat, si no, si ... vols que et talli una mica el pollastre etc. ...”
  • Si be és cert que hi ha un sentiment de impotència per part dels professionals, perquè saben que, encara que escoltin als residents, ells no poden fer res per modificar l’estil de dietes ni tampoc la organització dels àpats.
  • Aquells residents que tenen una total dependència, hi ha moments en que encara que no hagin finalitzat se l’emporten cap al llit.

La Mireia va prendre nota de les nostres queixes i suggeriments tot i que va insistir en que la inspecció els hi està al damunt i hi ha aspectes que no és poden modificar, com és ara assegurar que a cada resident si li dona el nombre correcte de calories vitamina proteïna etc.

Es va quedar que ens tornaríem a trobar d’aquí a tres setmanes a partir de la reunió, però no és va fixar el dia.